In Jong010: weet jij wat het CJG doet?

Weet jij wat het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) precies doet? 6 leerlingen uit groep 7/8 van basisschool De Klimop liepen op 14 juni een ochtend mee bij CJG Noord. Ze leerden daar van jeugdverpleegkundige Margery Bynoe van alles over het CJG.

‘Bij het CJG geven we advies over opvoeden en opgroeien. We geven advies voor baby’s, kinderen en jongeren’, vertelt Margery. ‘Het CJG komt ook weleens langs op school’, zegt Firdevs (11). ‘Dat klopt. De Jeugdverpleegkundige komt langs in groep 7 op de basisschool. Op de middelbare school komen we langs in de brugklas en in de derde klas. We meten en wegen kinderen dan. En we praten met hen over hoe het met ze gaat’, zegt Margery.

Een rondleiding
De leerlingen krijgen een rondleiding door het gebouw. Samer (12): ‘Op deze afdeling komen de kinderen van 0 tot 4 jaar. Ze worden hier gewogen en gemeten.’ ‘Baby’s krijgen hier ook vaccinaties. Die prikken zorgen ervoor dat ze bepaalde ziektes niet kunnen krijgen’, zegt Ruweyda (12).

Werken bij het CJG
Ruweyda en Imran (10) zouden wel bij het CJG willen werken. ‘Het lijkt me leuk om bij pasgeboren baby’s langs te gaan om te kijken of alles goed gaat met ze’, zegt Ruweyda. ‘Het lijkt mij leuk om mensen en kinderen met hun problemen te helpen’, zegt Imran.

Oefenen met prikken
De jeugdverpleegkundige van het CJG geven baby’s vaccinaties en kinderen de 9-jaars prik. Met een sinaasappel en naald leren de leerlingen zelf prikken. ‘Je moet de naald er schuin inprikken. Je moet de vloeistof er langzaam inspuiten’, zegt Zehra (12). Diyae (12): ‘Het lijkt mij heel spannend om mensen een prik te geven. Je moet heel voorzichtig zijn, zodat je mensen geen pijn doet.’
Bron: Jong010

Vind je de informatie op deze pagina interessant?

Heb je een vraag aan ons? Geef dan je mailadres en/of telefoonnummer door zodat we met jou in contact kunnen komen.