Jong010: Weet jij al wat je gaat doen in de zomervakantie?

De zomervakantie begint bijna. Weet jij al wat je gaat doen in de vakantie? Als je ergens mee zit of een vraag hebt, kun je je ouder(s) of verzorger(s) om hulp vragen. Je kunt ook terecht bij de jeugdverpleegkundige van het CJG op school. Lakshmi (11) praatte met haar moeder Asha over vakanties. 

‘Wat deed u vroeger in uw vakanties?’, vraagt Lakshmi aan haar moeder. Asha: ‘Ik ging vaak de stad in met vriendinnen. We wandelden en haalden een ijsje. Mijn vader had buiten de stad een boerderij met dieren en een moestuin. Ik ging daar ook vaak naartoe. Ik vond het leuk om de dieren te verzorgen. We gingen af en toe op vakantie naar Spanje of Turkije. We hadden niet genoeg geld om ieder jaar op vakantie te gaan.’

Leuke dingen doen
Lakshmi: ‘Ik heb het in de vakanties meestal druk. We gaan op vakantie of we doen leuke dingen zoals een zwembad of pretpark bezoeken. Als we een dag thuis zijn, kijken we films, voetballen we of spelen we spelletjes.’ Asha: ‘Je kunt buiten veel leuke dingen doen die geen geld kosten. Je kunt bijvoorbeeld naar een park gaan of sporttoernooitjes organiseren.’

Contact met vrienden
‘Ik mis mijn vriendinnen soms in de vakanties, omdat ik ze dan bijna niet zie. We sturen wel WhatsAppberichtjes naar elkaar over wat we doen’, zegt Lakshmi. ‘In de vakanties schreven mijn vriendinnen en ik altijd brieven naar elkaar. We schreven over geheimen, problemen en wat we deden. Iedere dag kreeg ik een brief van een vriendin en stuurde ik een brief naar een vriendin. Ik miste mijn vriendinnen daardoor niet’, zegt Asha.
Lakshmi en haar moeder spelen in een spelletje. ‘Ik vind het leuk om in de vakantie spelletjes te spelen’, zegt Lakshmi.

uitroepteken; let op

Tip van Jeugdverpleegkundige Eefje van Winsen:
‘Op vakantie gaan, betekent vaak lang reizen. Neem iets mee om jezelf onderweg te vermaken.’

Vind je de informatie op deze pagina interessant?

Heb je een vraag aan ons? Geef dan je mailadres en/of telefoonnummer door zodat we met jou in contact kunnen komen.