Praten met je puber

Kinderen passen zich graag aan, volwassenen hebben een eigen mening. En pubers? Die dobberen tussen de wal en het schip. Om later een evenwichtige volwassene te kunnen zijn, schieten pubers eerst even door. Zij zetten zich flink tegen je af, maar hebben je nog wel hard nodig. Hoe ga je daar goed mee om?  In dit laatste artikel in de reeks van 5 rond de Week van de Opvoeding geeft gedragsdeskundige Anja Bakker praktische tips.

Waarom zijn pubers vooral thuis moeilijk?
“Zodra een kind in de puberteit belandt, voelen ouders zich alsof ze niets meer te zeggen hebben. Maar hun rol is juist heel belangrijk”, weet Anja. “Pubers gebruiken het thuisfront als een veilige plek om gedrag te oefenen. Ze leren zich volwassen te gedragen en willen ook als volwassene behandeld worden. Tégen ze praten, werkt niet meer. Als ouder van een puber moet je mét je kind gaan praten.”

Hoe doe je dat?
Anja: “Toon oprechte belangstelling; kom niet meteen met een oordeel of advies. Juist ook bij gevoelige onderwerpen zoals alcoholgebruik. Dit soort gesprekken houd je trouwens het best in de wandelgangen. Als je samen in de auto zit of een klusje doet, houd je zo’n gesprek lekker luchtig.”

Praten met pubers? Geef me de vijf!
1. Neem de tijd om contact te maken en bewaar je geduld.
2. Maak van een gesprek geen verhoor: bedelf je kind niet met een vragenvuur en houd het bij één onderwerp.
3. Word je boos van wat je kind zegt? Laat het even zakken en praat later verder.
4. Blijf veiligheid, structuur, grenzen en waarden bieden. Laat zien: zo gaan wij met elkaar om.
5. Laat je puber zelf oplossingen verzinnen voor problemen. Vraag ‘Wat ga je eraan doen?’ en ‘Wat zou je willen dat wij doen?’

Week van de Opvoeding
Deze week is de landelijke Week van de Opvoeding. Dit jaar is het thema Geef me de vijf! Een overzicht van de activiteiten vind je op weekvandeopvoeding.nl.  Dit is het laatste artikel in de reeks van vijf. Zo verscheen het in diverse lokale kranten: Praten met je puber.

Vind je de informatie op deze pagina interessant?

Heb je een vraag aan ons? Geef dan je mailadres en/of telefoonnummer door zodat we met jou in contact kunnen komen.