VoorZorg: focus op sterke punten

Soms kunnen aanstaande (jonge) moeders tijdens hun zwangerschap extra begeleiding of een steun in de rug gebruiken. Het Centrum voor Jeugd en Gezin geeft die ondersteuning voor bepaalde (aanstaande) moeders. VoorZorg heet dat. VoorZorgverpleegkundige Simone Winterink en VoorZorgmoeder Jet vertellen.

“Op een reguliere werkdag breng ik een bezoek aan verschillende (aanstaande) moeders”, vertelt Simone. “Ik ben net naar een moeder geweest die nu 6 maanden zwanger is en straks ga ik naar een moeder met een peuter van 1,5 jaar. Ik begeleid 12 moeders die ik maandelijks gemiddeld 2 keer zie. De eerste maand van het programma zie ik ze wekelijks, net als de eerste zes weken na de geboorte. Tijdens onze gesprekken ben ik een steun en toeverlaat. Ik voorzie de moeders van veel informatie. Maar het belangrijkste is dat ik focus op hun sterke punten. Zo bevestig en bekrachtig ik de moeder.”

  • Lees het hele interview met Simone, waarin ze onder meer vertelt over Video Home Training en het effect van VoorZorg.

Moeder Jet over VoorZorg
Jet kreeg 2,5 jaar VoorZorg. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) ontwikkelde een filmpje waarin zij haar verhaal vertelt. “In het begin dacht ik: dat wil ik eigenlijk niet”, vertelt Jet. “Ik dacht: gaat iemand zich met mij bemoeien. Er gingen allemaal doemscenario’s door mijn hoofd, zoals de kinderbescherming. Maar het traject ging echt zoals ik dat wilde. Ik kon alles bij de jeugdverpleegkundige kwijt, ze luisterde gewoon. Ze pusht niet. Zegt geen dingen die ik moet doen, alleen die ik kán doen.” Bekijk het filmpje en lees hier meer over VoorZorg:

Vind je de informatie op deze pagina interessant?

Heb je een vraag aan ons? Geef dan je mailadres en/of telefoonnummer door zodat we met jou in contact kunnen komen.