Abnormaal huilen

Een baby kan huilen om veel redenen. Huilen is de enige manier voor een baby om te laten merken dat er iets aan de hand is. Schenk er daarom zeker aandacht aan. Bij ‘normaal huilgedrag’ kun je eerst de meest voor de hand liggende oorzaken proberen uit te sluiten.

Normaal huilen

Als je baby in korte, forse stoten huilt met een geluid dat niet onaangenaam is om te horen, kan je kind honger of dorst hebben, maar het kan ook last hebben van de kou, buikkrampjes of kwaadheid.

Huilt je baby langgerekt of zeurderig, dan kan hij last hebben van fysiek ongemak, zoals doorbrekende tandjes, luieruitslag of een vuile luier. Het kan ook zijn dat je kind last heeft van psychisch ongemak, en bijvoorbeeld graag aandacht en stimulatie wil.

Als je baby vaak en langdurig huilt met een monotoon geluid, kan het zijn dat je een huilbaby hebt, maar het kan ook zijn dat je kind een (voedsel)allergie heeft of een ander chronisch probleem.

Abnormaal huilen

Let goed op de manier waarop je baby huilt. Merk je ‘abnormaal huilgedrag’ bij je baby? Vraag dan zo snel mogelijk advies aan je huisarts. Je baby heeft dan waarschijnlijk medische hulp nodig!

  • Kreunend huilen kan betekenen dat je baby uitgeput of ernstig ziek is.
  • Huilen met een zwak geluid kan erop wijzen dat je baby zich ziek voelt of buikpijn heeft, maar je kind kan ook hees zijn door een keelontsteking. Let ook op andere aspecten van het huilen om de precieze oorzaak te achterhalen.
  • Huilen zonder tranen wijst op uitdroging.
  • Als je baby eerst zonder geluid huilt en zonder adem te halen, en daarna gaat krijsen, heeft hij waarschijnlijk een ernstige verwonding.
  • Huilen met een schel, diep of grof geluid betekent dat je baby ernstig ziek is, of buikpijn of hoofdpijn heeft.
  • Onaangenaam huilen kan betekenen dat je baby een genetische afwijking heeft of dat er sprake is van een andere, dieperliggende medische oorzaak.