Wanneer kun je beginnen met zindelijkheidstraining?

Kleuterjuffen hebben de handen vol aan plas- of poepbroeken van leerlingen. Kinderartsen constateren dat een groeiend aantal kleuters niet of niet goed zindelijk is. Zij constateren dat in de Rotterdamse regio 1 op de 5 kinderen nog niet zindelijk is als het naar school gaat. Ouders beginnen te laat met zindelijk maken door drukte of omdat ze niet goed weten hoe ze hun kind op de wc moeten krijgen. Dit berichtte het AD afgelopen weekend.  Lees hier het artikel. 

Wanneer kun je beginnen met zindelijkheidstraining?
De meeste kinderen tonen hun eerste interesse voor het plassen als ze tussen de 1,5 en 2 jaar zijn. Dat is ook een goede tijd om de zindelijkheidstraining te starten. Probeer de training niet te forceren. Je kind laat uit zichzelf merken of hij of zij eraan toe is. Als de zindelijkheidstraining niet lukt, wacht dan en probeer het later opnieuw.

Algemene tips voor zindelijkheidstraining zijn:

  • Het is leuk om je kind voor te lezen uit boekjes over zindelijk worden.
  • Het stimuleert je kind als je complimentjes geeft als het iets goed heeft gedaan, bijvoorbeeld als het tegen je gezegd heeft dat het naar de wc moet.
  • In het begin is het handig om je kind alleen thuis een onderbroek te laten dragen. Als je met je kind op stap gaat, gebruik dan nog een luier.
  • Het kan best zijn dat je kind opeens weer een terugval heeft en in de broek gaat plassen. Het is verstandig om dan rustig te blijven en niet boos of ongeduldig te worden. Het gaat vanzelf op een gegeven moment weer beter.

Lees meer.

Vind je de informatie op deze pagina interessant?

Heb je een vraag aan ons? Geef dan je mailadres en/of telefoonnummer door zodat we met jou in contact kunnen komen.